Hyvinvoivat opettajat, hyvinvoivat lapset

wp_annis avatar

Aloitat uudessa työpaikassa. Perehdytys kestää ehkä tunnin. Joudut kyselemään asiakkailta neuvoa, mikä paikka on missäkin tai miten aikataulutus toimii. Esihenkilön kanssa ei ole sovittu erityisiä tukitoimia työn aloitukseen liittyen, toki apua saa kysyä jos tarve on. Jos tarvitset lisäkoulutusta työhösi liittyen, joudut usein hankkimaan sen omalla ajallasi, palkattomana. Lähes kaikilla muilla on palkallinen kesäloma, paitsi sinulla.

Monille uusille ja sijaistaville opettajille tämä on todellisuutta. Monissa päiväkodeissa ja kouluissa työskentelee lukuisia sijaisia ja vastavalmistuneita, jotka heitetään opettelemaan työtään ns. syvään päätyyn. Valmistuneilla on toki monen vuoden koulutuksen tuoma osaaminen turvanaan, mutta siltikin moni noviisiopettaja uupuu työssään ja harkitsee alanvaihtoa.

Kyyninen voisi todeta, että uran alussa kuuluukin olla vaikeaa, ammattitaidon ylläpitäminen omalla ajalla kuuluu asiaan ja pätkäduunit valitettavaa todellisuutta, jolle ei voi tehdä mitään. Olen eri mieltä.

Jos opettaja ei saa esimerkiksi tarvittavaa tukea ryhmänhallintaan tai joutuu sairaslomalle burn outin vuoksi, tilanteesta ei kärsi vain opettaja vaan myös ja erityisesti lapset. Lisäksi, miksi Helsinki ei haluaisi olla paras mahdollinen työpaikka opettajille ja varhaiskasvattajille, niillekin, jotka ovat vasta uransa alussa?

Kohti parempia kouluja pääsee ainakin näillä toimilla:

☀️ Kesäajan palkka maksuun kaikille opettajille. Jos työsuhde alkaa elokuussa, valmistautumiseen pitää antaa enemmän aikaa kuin muutama päivä.

📒 Lisää resursseja luokkiin, jossa työskentelee pitkäaikainen sijainen tai vastavalmistunut opettaja

💖 Mahdollisuus ammattitaidon kehittämiseen työnantajan tuella

💪 Tehostettua työnohjausta ja mentorointia työsuhteen alkuun noviisiopettajan tai pitkäaikaisen sijaisen työn alkuvaiheessa